Google i Český rozhlas připomínají dobrého vojáka Švejka

Doodle s motivem Švejka.

Český Google na své hlavní stránce uveřejnil speciální Doodle s motivem Švejka na počest 130. výročí narození spisovatele Jaroslava Haška. Doodle je graficky upravené logo Google, které vzniká u příležitosti různých svátků nebo událostí. Haškovo výročí si připomene i Český rozhlas Vltava.

Kromě charakteristického grafického zpracování nabízí vyhledávač po kliknutí na Haškův Doodle ty nejdůležitější informace o samotném spisovateli, který světově proslul zejména románem Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Haškův román je dodnes nejpřekládanější českou knihou.

"Vždy je to pro nás úspěch, když se některý z našich nebo uživatelských návrhů nakonec na hlavní stránku českého vyhledávače dostane. Jelikož Švejk je neodmyslitelnou součástí české kultury i humoru, v galerii Doodlů má nepochybně své čestné místo," uvedla PR manažerka českého Googlu Janka Zichová.

Oldřich Kaiser při namlouvání nového rozhlasového zpracování Švejka.Dobrého vojáka Švejka mohou uživatelé z celého světa vidět na doméně Google.cz v průběhu celého úterý 30. 4. 2013 až do půlnoci.

Výročí narození Jaroslava Haška si připomene i Český rozhlas. Stanice Vltava začne od 1. května denně od 18.30 vysílat na pokračování nové rozhlasové zpracování Osudů dobrého vojáka Švejka za světové války s Oldřichem Kaiserem v hlavní roli. Každý díl dvacetidílného seriálu bude po odvysílání umístěn na sedm dní na web stanice. Poslechnout si nejpřekládanější českou knihu tak bude moci zcela zdarma úplně každý.

Foto: Google, ČRo

Autor: - zš -





Čtěte dále

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi